Älyvalaistusasiantuntijan haastattelu

LEDVANCEn SMART+-tuotepäällikkö Enzo Peres kertoo älykkään valaistuksen viehätyksestä

Oletko uusimassa valaistusta? Remontoimassa? Muuttamassa? Oli miten oli, vaikutuksen luominen on otettava huomioon. Hyvä uutinen on se, että älykkääseen valaistukseen siirtyminen voi saada sinut erottumaan! Olipa kyse koko valaistuksen hallitsemisesta sovelluksen avulla tai puheohjauksen käyttöönotosta, kodin laitteiden saralla tapahtuu parhaillaan jännittäviä asioita. Keskustelimme älyvalaistusasiantuntija Enzo Peresin kanssa saadaksemme lisätietoja.

Smart+

Enzo Peresillä on kotonaan vain älylamppuja. Ja hän pyrkii koko ajan vaihtamaan parempiin. ”Heti kun kuulen uusista tuotteista, en malta odottaa että saisin ne käsiini”, hän kertoo meille. Peresin kannalta tilanne on ihanteellinen, sillä LEDVANCEn SMART+-tuotteiden tuotepäällikkönä hän pääsee usein kokeilemaan uusimpia lamppuja ja ohjelmistopäivityksiä, ennen kuin ne tulevat markkinoille. ”Ällistyttävät hetket ovat tavallisia työssäni”, hän sanoo hymyillen. Kiehtovaa on se, että ällistyttävät hetket voivat yleistyä myös kodeissa. Älyvalaistus on nyt kuuma trendi sisustuksessa, ja se on paljon helpompi ottaa käyttöön kuin ehkä kuvittelet.

Johtoja ei tarvitse vetää uudestaan, mutta tarvitset Internet-yhteyden.
”Aloittaminen on helppoa”, Peres sanoo. ”Työkaluja, koodausta tai johtojen vetämistä uudelleen ei tarvita.” Ensimmäiseksi tarvitset älykotijärjestelmän, kuten OSRAM LIGHTIFY tai Philips Hue. Sitten voit hankkia SMART+-tuotteita, jotka voit yhdistää langattomasti älykotijärjestelmään.

Tämän jälkeen tarvitset vain Internet-yhteyden ja älypuhelimen, jolle on ladattu älykotisovellus. Kumman tahansa valitsetkin, voit aina aloittaa pienestä: ”Voit kokeilla älyvalaistusta vähän kerrallaan”, hän sanoo, ”esimerkiksi kokeilemalla ensin vain yhtä lamppua tai vain yhtä huonetta.” Peresille tärkeä ensimmäinen vaihe on päättää, mihin tarkoitukseen tekniikkaa halutaan käyttää. Hän jakaa keskeiset hyödyt neljään luokkaan: yksilöllisyys, mukavuus, turvallisuus ja rahalliset säästöt.

Aloitetaan yksilöllisyydestä. Se voi auttaa säästämään aikaa, tekemään vaikutuksen vieraisiin ja muuttamaan kodin tunnelmaa sekunneissa. ”Ajatellaanpa olohuonetta”, Peres sanoo, ”siellä voi olla kattospotteja, pöytälamppu ja lattialamppu. Käyttämällä niitä erilaisina yhdistelminä tai hyödyntämällä erilaisia värilämpötiloja tai värejä voit muuttaa tilan ulkonäköä ja tuntua merkittävästi. Älyvalaistusta käyttämällä voit esiohjelmoida erilaisia tunnelmia, ja ottaa ne sitten käyttöön painiketta painamalla.”

Mukavuutta SMART+ Motion Sensor -liiketunnistimen avulla
”Mukavuudesta kiinnostuneille SMART+ Motion Sensor -liiketunnistin voi olla vastaus.” Lamppuja voidaan määrittää syttymään, kun huoneeseen astutaan, tai sammumaan, jos huoneessa ei hetkeen ole ketään. Eri kirkkaustasoja voidaan ohjelmoida vuorokaudenajan mukaan, jolloin esimerkiksi öisin vain yksi himmennetty lamppu kytkeytyy. Peresin mukaan älytunnistimet voivat korvata tulevaisuudessa valokatkaisimet kokonaan.

Seuraavaksi tarkastelemme turvallisuutta. ”Jos tämä on keskeinen huolenaihe, älyvalaistuksella voidaan luoda vaikutelma siitä, että paikalla on joku, vaikka koti on tyhjillään.” Mekaanisia jousitoimisia ajastinkytkimiä voidaan käyttää vain sytyttämään ja sammuttamaan lamput samaan aikaan joka päivä, mutta älyvalaistuksella voidaan luoda satunnaisempi (ja siten realistisempi) kaava.

Smart+

Smart+

Viimeinen hyöty on taloudellinen. ”Kun tunnistimien avulla vältetään valojen tarpeetonta käyttöä ja otetaan samalla huomioon LED-valojen alhaisempi energiankulutus ja ylläpitokustannusten puuttuminen, voidaan säästää rahaa”, Peres kertoo.

Huipputrendi: valojen hallinta puheella Amazon Echon kautta
Onko mitään lisättävää? ”Kyllä, älyvalaistus on hauskaa!” Uusin innovaatio, jota älyasiantuntijamme odottaa innoissaan, on Amazon Echo. Puheohjattava älykaiutin voidaan nyt yhdistää SMART+-lamppuihin, joten voit muuttaa valaistusta antamalla ohjeet suullisesti. Tätä varten tarvitset älykotijärjestelmän, kuten OSRAM LIGHTIFY tai Philips Hue. ”Eikä sinun edes tarvitse puhua suoraan kohti laatikkoa: Se on kuin toinen henkilö olisi huoneessa ja kuuntelisi sinua”, hän sanoo.

Vuosikymmenten varrella uusimmat vempaimet ovat aina onnistuneet tekemään vaikutuksen. Aiemmin kyse oli pesukoneista tai langattomista puhelimista. Juuri nyt kyse on älyvalaistuksesta. Mutta toisin kuin muut kotitalouden keksinnöt aiemmin, tämä uusin innovaatio voi auttaa säästämään rahaa. Kun tekniikka jatkaa kehittymistään ja markkinoilta tuleva palaute edistää käytettävyyttä, voidaan sanoa, että tulossa on jännittäviä aikoja.