Ammattilainen
Maa

UV-C-DESINFIOINTI

COVID-19 PALJASTAA UUSIA PUOLIA TEKNOLOGIASTA

Desinfiointiominaisuuksiensa ansiosta UV-C-säteily on erittäin monikäyttöistä. UV-C-lamppuja voidaan käyttää veden, ilman ja pintojen desinfiointiin. Vaikka tällaisten lamppujen käyttö on toistaiseksi rajoittunut muutamille toimialoille, kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti kaikilla sektoreilla maailmanlaajuisesti COVID-19-pandemian puhkeamisen jälkeen. Lue lisää ainutlaatuisista ominaisuuksista, jotka ovat saattaneet UV-C-teknologian maailmanlaajuisen kiinnostuksen kohteeksi.

UV-C-SÄTEILYN VAIKUTUS: JOHDANTO

Sähkömagneettiselle säteilylle on ominaista tietty aallonpituus. Näkyvään valoon verrattuna ultraviolettisäteilyllä eli UV-säteilyllä on merkittävästi lyhyempi aallonpituus. UV-säteilyn tyypin mukaan se on 10–400 nanometriä. UV-säteily jaetaan neljään alueeseen sen aallonpituuden mukaan:

 • UV-A: UV-A-säteilyn aallonpituus on 315–400 nanometriä. Valo voi saada tietyt aineet fluoresoimaan. Tämän ansiosta UV-A-lamppujen käytöllä on pitkät perinteet viihdeteollisuudessa, mutta niitä käytetään myös rikosteknisessä tutkinnassa, esimerkiksi seteleiden merkitsemisessä. UV-A-lamppuja voidaan valmistaa helposti ja edullisesti.
 • UV-B: UV-B-säteilyn aallonpituus on 180–315 nanometriä. Tämän valoalueen lamput ovat erityisesti rusketusta arvostavien mieleen. UV-B-lamput ruskettavat ihmisihoa, ja siksi niitä käytetään solariumeissa. Niitä käytetään myös lääketieteellisissä sovelluksissa, esimerkiksi psoriaasin hoidossa.
 • UV-C: UV-C-säteily, jonka aallonpituus on 100–280 nanometriä, on luokiteltu UV-C:ksi. UV-C-säteilyllä on erinomainen ominaisuus:UV-C-säteily on erittäin voimakasenergistä, ja siksi se pystyy tappamaan bakteereja ja viruksia. Vaikutus taudinaiheuttajiin on voimakkainta 265 nanometrin aallonpituudella. UV-C-valo aiheuttaa huomattavia DNA-vaurioita mikro-organismeille, mikä johtaa lopulta näiden taudinaiheuttajien puhdistamiseen. Elohopeahöyrylamppuja pidetään tällä hetkellä parhaimpana UV-C-säteilyn lähteenä.
 • EUV: Äärimmäistä UV-säteilyä, jonka aallonpituus on 10–100 nanometriä, käytetään pääasiassa tuotannossa, esimerkiksi mikrosirujen valmistuksessa.

Sähkömagneettinen spektri

UV-C-SÄTEILYN KÄYTÖN EDUT DESINFIOINNISSA

UV-C-säteily: ympäristöä säästävä ja suorituskykyinen

Muihin desinfiointimenetelmiin verrattuna UV-C-säteilyllä on useita etuja:

 • UV-C-säteilyn käyttö ei edellytä kemikaaleja tai myrkyllisiä yhdisteitä.
 • Taudinaiheuttajat eivät kykene muodostamaan vastustuskykyä UV-C-säteilyä vastaan.
 • Säteily voi tehdä taudinaiheuttajista harmittomia muutamassa sekunnissa.
 • Käsittelyn lyhyt kesto ei vaikuta tuotteen ominaisuuksiin.
 • UV-C-säteily ei jätä jäämiä pinnoille tai haalista niitä.
 • Otsonia ei muodostu vastaavalla alueella yli 240 nanometrissä.

Näistä syistä UV-C-säteilyä on käytetty vuosikymmenien ajan puhtaana desinfiointiratkaisuna joillakin sektoreilla, kuten lääkkeiden ja elintarvikkeiden pakkausten desinfioinnissa (esim. jogurttipurkeissa).

Lääkäri ja lapsi

DESINFIOINTI UV-C:LLÄ

UV-C-TEKNOLOGIA: ÄSSÄ TAISTELUSSA COVID-19-VIRUSTA VASTAAN

Viime aikoihin asti UV-C-lamppujen käyttö on ollut vielä hyvin rajallista. Lääketieteellisten sovellusten lisäksi UV-C-säteilyä on käytetty pääasiassa elintarviketeollisuudessa sekä uima-altaiden, akvaarioiden ja jäteveden puhdistuksessa. COVID-19-pandemian levitessä UV-C-lamppujen tarve on kuitenkin kasvanut nopeasti. Kysyntä on nyt lisääntynyt myös aloilla, joilla UV-C-sovellusten käyttö on ollut parhaimmillaankin hyvin vähäistä.

UV-C-TEKNOLOGIA SAIRAALOIDEN DESINFIOINTIIN JA MUUHUN KÄYTTÖÖN

Tässä on vain muutamia esimerkkejä pandemiaan liittyvistä UV-C-säteilyn käyttötavoista.

SAIRAALAT

SAIRAALAT

UV-C-säteily pystyy deaktivoimaan SARS-CoV-2:n korkeat viruspitoisuudet ja tekee siten niistä vaarattomia.* UV-C-teknologian käyttö lääkinnällisten laitteiden nopeaan puhdistukseen sairaaloissa vähentää merkittävästi infektioriskiä esimerkiksi ristikontaminaation kautta.

ILMAILU

ILMAILU

Lentokoneessa pienimpien ilmassa olevien hiukkasten eli aerosolien aiheuttama infektioriski on erityisen suuri. Ilman säännöllinen desinfiointi vähentää infektioriskiä.

TOIMISTO

TOIMISTO

Monilla sektoreilla kotoa työskentely voi olla vain väliaikainen ratkaisu. UV-C-säteilyllä on tärkeä rooli viruksen leviämisen ehkäisemisessä työpaikoilla. Pintojen desinfioinnin lisäksi ilman desinfiointilamput ovat välttämättömiä toimistossa, jotta koronavirus ei pääse leviämään ilmastointijärjestelmän kautta.

JULKISET TILAT

JULKISET TILAT

Infektioriski on erityisen suuri tiloissa, joihin kerääntyy paljon ihmisiä. Liukuportaiden kaiteet ja ostoskärryjen kädensijat ovat esimerkkejä desinfiointia kaipaavista pinnoista. Koronapandemian aikana UV-C-lamppuja voidaan käyttää aina, kun niitä tarvitaan estämään COVID-19:n leviämistä kosketuksen tai ilman kautta.

* *Tämä osoitettiin hiljattain lupaavassa tutkimuksessa , jonka laatijoina ovat Adalbert Krawczyk ja Christiane Heilingloh Duisburg-Essenin yliopiston (Universität Duisburg-Essen – UDE) lääketieteen laitokselta infektiotautien klinikassa (johtaja Oliver Witzke) Essenin yliopistollisessa lääketieteen keskuksessa (Universitätsmedizin Essen).

LEDVANCEN UV-C-LAMPUT

ENEMMÄN KUIN PELKKÄÄ VALOA

T8 UV-C

T8 UV-C -lamput

 • eivät tuota otsonia desinfioinnin aikana
 • ovat yhteensopivia magneettisten ja elektronisten liitäntälaitteiden (CCG ja ECG) kanssa
 • voidaan asentaa G13-vakiokantaan
 • kestävät jopa 20 % pidempään kuin kilpailijoiden vastaavat tuotteet (10 800 h / L70B50).

T8 UV-C -lamppuja on saatavana kolmessa pituudessa: 440 mm (15 W / 25 W), 900 mm (30 W / 55 W) ja 1 200 mm (36 W / 75 W).

LINEAR HOUSING UVC SENSOR -ANTURI

Linear Housing UV-C Sensor -anturissa on

 • infrapuna-anturitoiminen turvallisuussarja: 30 sekunnin viive käynnistettäessä, lamppu sammuu heti, kun paikalla havaitaan henkilöitä
 • integroitu pitkäikäinen elektroninen liitäntälaite – yhteensopiva LEDVANCE UV-C T8:n kanssa
 • jopa 150 m²:n tunnistusalue (asennuskorkeuden mukaan)
 • UV:lta suojaava pinnoite lampunpitimessä, ruuveissa ja muoviosissa

Linear Housing UV-C Sensor -anturi on saatavana kahdessa pituudessa: 440 mm (18 W) ja 900 mm (33 W).

MIKSI VALITA LEDVANCE UV-C?

Yksi kahdesta globaalista valaistusvalmistajasta, jolla on toimistot yli 50 maassa ja tutkimus- ja kehityskeskukset Bostonissa, Shenzhenissä ja Garchingissa / Münchenissä

Alan johtava matalapainepuristustekniikassa vuosikymmenien ajan, ja sillä on tällä alalla useita kymmeniä keskeisiä patentteja (yli 50 patenttia) tällä alalla

T8 UV-C -lamppujen valmistaja, jolla on ansaitusti hyvä maine – LEDVANCEn tehdas Venäjän Smolenskissa on valmistanut UV-C-lamppuja massatuotantona vuodesta 2012

 

Valon vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin tutkiva LEDVANCE-tutkimuskeskus sai hiljattain VDE-palkinnon BIOLUX®-teknologiasta

Ajamalla aktiivisesti uusia desinfiointivaatimuksia turvallisuuden ja tehokkuuden suhteen standardeissa ja ohjeissa (esim. Johtavien teollisuusjärjestöjen UV-C-desinfiointityöryhmien jäsen1)

1) Global Lighting Association, Lighting Europe Association, ZVEI, IEC TC34 AG17 Standardointi

KÄYTÄ UV-C-LAMPPUJA OIKEIN JA NOUDATA TURVALLISUUSOHJEITA

UV-C-desinfiointilaitteita ei saa käyttää suoraan keholla, sillä ne saattavat vahingoittaa ihoa ja silmiä. Tästä syystä käytössä on noudatettava joitakin turvallisuusohjeita:

 • UV-C-lamput on suunnattava ainoastaan desinfioitavaan pintaan. On tärkeää välttää säteily ihoon tai silmiin.
 • Käyttäjät on suojattava UV-C-säteilylle altistumiselta. UV-C-säteilyn käyttöä suljetuissa tiloissa suositellaan siksi vain silloin, kun huoneessa ei ole ihmisiä.
 • UV-C-lamppu on sammutettava heti desinfioinnin jälkeen.

Lisäksi pakkauksen ja mukana toimitetun ohjekirjan tietoja on noudatettava tarkasti.

Jaa sivu sosiaalisessa mediassa